Пътуването през зимата може да бъде чудесно приключение, но ако планирате да  посетите райони, където е вероятно да има сняг и лед, е важно да сте сигурни, че Вие и вашето превозно средство сте готови да се справите с различните условия . Педварителната подготовка, ще  ви помогне да си осигурите по-приятно и по-сигурно пътуване.

Погответе гумите си

Гумите са допирната точка на автомобилът ви със земята, така че  проверката и доброто състояние, са жизненоважни, в противен случай бързо ще усетите поднасянията на автомобила по пътя. Ако ще пътувате  до места с вероятност за много сняг, уверете се, че имате вериги за сняг, които да ви позволят да пътувате безопасно.

Проверете нивата на течностите преди пътуване

Ниските температури,  при пътуване при зимни условия, могат да бъдат особено предизвикателни за работата на вашето превозно средство. Замръзването на водата  и различията  в свойствата на маслото при ниски температури са  само част от  неприятностите. Не забравяйте да проверите  дали нивото на антифриз ви е  в нормите. Добре е да рзполагате и с инструмент за почистване на леда от прозорците.

Проверете  маршрута си

В планинските райони,  през зимния сезон има вероятност за затворени пътища , или ограничения на скороста по тях. Уверете се, че  във вашия маршрут не попадат такива, които могат да окажат влияние върху пътуването ви.

„Комплект“  за освобождаване на вашето превозно средство от снега

Ако някога ви се  е налагало да изчистите снега, за да изкарате колата от алеята си, тогава сигурно знаете колко трудна може да бъде тази работа. Представете си, че се опитвате да го направите с голи  ръце и ще разберете, че е необходимо да имате поне една лопатка и малко количество пясък с вас, за да ви помогне да придвижите превозното средство.

Запознаване с техники за шофиране при зимни  условия

Има техники, които можете да използвате, когато шофирате в снежни и зимни условия, и едно от най-важните неща, които можете да направите, е да карате  без резки промени в скороста и да спазвате достатъчно дистанция между вас и колата пред вас, в случай че колата ви поднесе по време на спиране. Запознаването с тези техники и практикуването им,  наистина ще ви помогне, при сблъскване с лоши условия за шофиране.

Комплект с неща от първа необходимост

Никой не обича да мисли за  пътна злополука, но това е нещо, което трябва да обмислите, тъй като дори и малък инцидент през зимата може да стане много сериозен, ако не можете да преместите превозното средство, а температурите паднат под нулата. Снабдяването с авариен комплект с основни неща за първа помощ – одеала, храна и напитки може да спаси живота ви, ако нещата се обърнат към по-лошо.

Обслужвайте автомобила си, преди да пътувате

Пътуването в по-студено време оказва по-голяма тежест върху механичните части на вашето превозно средство. Добре е да сте сервизирали автомобила си преди пътуване, това ще  помогне за установяване на потенциални проблеми, за да могат да бъдат отстранени преди да се окажете по зимните пътища.

Планирайте допълнително време за маршрута си

Една от най-големите грешки при планирането на пътуване през зимата е да надцените разстоянието, което можете да изминете пътувайки удобно и сигурно, така че не забравяйте да си заложите достатъчно време за спирки. Никога не предполагайте, че ще бъдете способни да пътувате със същата скорост,  с която бихте пътували по магистралата през лятото.

Вземете номер на пътна помощ

Пътната помощ не е нещо, което ще искате да използвате, но ако пътувате в планински райони, може да не разполагате винаги с интернет връзка, за да проверите за телефонни номера.
Така че наличието на  номер на пътна помощ , може да ви помогне да избегнете поредица от  телефонни обаждания, нерви и престой в лошите метеорологични условия.

Избягвайте да пътувате по време на трафик

Пиковия час в студеното време определено не е подходящ, ако шофирате за първи път през зимно време, а гъстотата на автомобилите – един до друг, прави инцидентите още по-вероятни. Освен че прави пътуването по-безопасно, шофирането по спокойни пътища е и много по-приятно.