Дългите пътни пътувания могат да бъдат скучни и изтощителни начинания. Ето как с малко подготовка можете да ги превърнете в приятно изживяване. Предлагаме ви няколко съвета за по-комфортно пътуване:

1. Използвайте круиз контрол.
Освен допълнителното удобство, което осигурява, круиз контрола спестява пари. Колкото по-последователна е вашата скорост, толкова по-добра е икономията на гориво. Не забравяйте да спазвате ограничението на скоростта все пак, за да не отнесете някоя глоба!

2. Подгответе и пакетирайте предварително, здравословни храни.
Захарните изделия и бързото хранене не са особено подходящи за из път, поради възможността за стомашен дискомфорт. За предпочитане са богати на протеин и фибри храни, които ще ви дадат стабилен прилив на енергия. Ядките, плодовете, банани, ябълки и моркови са доста интелигентен избор.

3. Пийте много вода.
Дехидратацията може да доведе до умора и лошо настроение. Пригответе си бутилка за пътуване и я пълнете всеки път, когато спрете за почивка. Ще се почувствате много по-добре!

4. Спирайте на всеки час или два.
Много хора предпочитат да достигнат до крайната дестинация, без почивка. Не се стремете към подобни „геройства“, отделяйте време за почивка и се наслаждавайте на шофирането.

5. Наспете се добре преди път.
Почти всяко дълго пътуване е свързано с предварителни емоции, превъзбуденост или лека напрегнатост, което до известна степен затруднява съня. Въпреки това се постарайте да направите всичко необходимо за да си осигурите една добра почивка, стоейки далеч от телефони и компютри.

6. Не разчитайте на радиото.
Забавно е да се проверяват радиостанциите, но в определен момент започвате да слушате едни и същи песни отново и отново. Подгответе се с компактдискове или флашка с любима и предпочитана музика, за да направите пътуването интересно. Ако пътувате с приятели или семейство, при подготовката на музиката се съобразете с предпочитанията на останалите пътуващи.

7. Проверете положението на седалката.
Играйте си с настройките на седалката, докато разберете как ви е най-удобно. Трябва да можете да виждате страничните огледала, както и огледалото за задно виждане, без да се напрягате. Гръбнака ви трябва да бъде сравнително изправен. Акцентирайте особено върху тази точка, ако не искате да превърнете пътуването си в тежко и мъчително изпитание.

8. Пътувайте с удобно за вас облекло.
Необходимо ли е да сте облечени специално, след като ще бъдете в колата си през по-голямата част от деня? Носете дрехи, които ви карат да се чувствате комфортно и удобно при пътуване. В крайна сметка дори и ситуацията да изисква специален дрескод, вие винаги можете да смените дрехите си, при пристигане на желаната дестинация.